Fakta om pindsvin

pindsvin_111Pindsvin er hyppige gæster i de danske haver og naturområder, og de er hertil meget værdsatte som nyttedyr. Men vidste du, at et udskåret legetøj formet som et pindsvin blev fundet ved siden af et barns gravplads nær Stonehenge og er bestemt til at være 3000 år gammel? Og at der for pindsvineelskerne af alle aldre findes over 2,5 millioner – hvis ikke flere – videoer på YouTube, hvori pindsvin optræder? Hvis du er interesseret i at vide flere sjove fakta om pindsvin og få mere indsigt omkring de små, prikkende dyr, så læs videre her.

 1. Pindsvinet var på engelsk navngivet på baggrund af dets unikke fouragering, altså den metode hvorpå de skaffer føde. Pindsvin roder gennem hække i søgen efter insekter, orme, tusindben, fugleæg, snegle, mus og frøer, og samtidig udsender de små grynt og hvin – heraf kommer den engelske betegnelse ”hedgehog”, altså ”the hog of the hedge”. Det danske navn referer i højere grad til deres stikkende rygbeklædning.
 2. William Shakespeare refererede til pindsvin i sine to stykker ”Stormen” og ”En Midsommernats Drøm”, hvor han blandt andet omtalte dem som ’pindgrise’.
 3. Pindsvineunger kan refereres til som ’grislinger’ eller ’stiklinger’.
 4. I New Zealand forsøgte partiet ”McGillicuddy Serious Party” engang at få valgt et pindsvin ind i parlamentet. Forsøget fulgte en tidligere hændelse, hvor en ged blev valgt ved et lokalvalg.
 5. Der er 15 forskellige arter af pindsvin, og de findes vildt i både Europa, Asien og Afrika, men de er også blevet introduceret til nye steder såsom New Zealand.
 6. Det tidligste kendte medlem af pindsvinefamilien levede for omtrent 58 millioner år siden. Det mindste pindsvin nogensinde, også kendt under det latinske navn Silvacola acares, levede for omtrent 52 millioner år siden i en regnskov nær det nordiske British Columbia og var omkring 5 cm lang.
 7. Det moderne pindsvin måler omtrent 13 til 36 centimeter alt afhængig af arten.
 8. Pindsvin bruger deres pigge mere defensivt end angribende. Hvis de trues ruller pindsvin sig sammen i en kugle, så deres yderside ikke er sårbar og er dækket af pigge. De sover også i den sammenrullede stilling.
 9. I ’Alice i Eventyrland’ ansætter Hjerter Dronning levende pindsvin, så de kan agere objekter, at hun kan bruge efter fornøjelse. Blandt andet bruger hun dem som kroketkugler og hertil flamingoer som køller, men i fortællingen formår pindsvinene heldigvis at slippe væk til takke for brug af deres pigge.
 10. Ligesom pungrotter er pindsvin delvis immune over for slangegift, hvilket skyldes et naturligt antigen i deres blod. De vil dog ikke kunne yde tilstrækkelig modstand over for giften fra en mere dødbringende slange.
 11. Pindsvin tager del i en mærkelig opførsel, når de støder på et nyt objekt eller ny føde. De slikker på det indtil en spytblanding formes, og hernæst salver de sig i spyttet på deres hud og ryg. Man ved endnu ikke, hvad årsagen til opførslen er, men én mulighed er, at de bruger aromaerne fra andre objekter og mad til at dække deres egne duftspor og skjule sig fra rovdyr.
 12. Pindsvin er enspændere, og de finder generelt kun partnere, når det er parringstid. Mødrene smider også allerede ungerne ud af reden efter 4 til 7 uger, så de skal hurtigt stå på egne ben og klare sig selv.
 13. I 2006 lancerede fastfood-kæden McDonalds et nyt design af McFlurry-beholdere, som var pindsvinevenlige. Det viste sig, at pindsvin konstant sad fast med deres hoveder i kopperne, når de forsøgte at få resterne af isen, så det nye design skulle forhindre sådanne uheld.
 14. I 1981 udgav en chipsfabrikant i London en række varianter af chips, der så at sige var med ’pindsvinesmag’. Dette var dog bare et ordspil, og det viste sig heldigvis for pindsvin verden over, at kartoffelchipsne ikke var smagt til med pindsvin.

spike_foder_til_pindsvin

Fodring af egern

Alle elsker at se på egern der løber rundt, og der er utroligt mange heldige sjæle der også har den mulighed i deres have, da egerne kommer og besøger deres have ofte. Egern vil ofte være tiltrukket af haver, hvor de kan forvente at finde mad, som de enten kan stjæle fra fuglene eller som er sat ud specielt til dem.

egern_foderhus

Der er dog nogle få ting, du skal have styr på inden du fodre egern. Så det foder du sætter ud ikke gør nogen skade på egernet.

Hvad du skal gøre:

 • Fodre dem med naturligt føde som f.eks. jordnødder, solsikkefrø, hasselnødder og lignende. Jo mere varieret føden er, jo bedre er det, da de forskellige ting indeholder forskellige næringsstoffer.
 • Tilføj mere sunde stykker foder engang imellem såsom skiver af æbler og gulerødder, så de også får deres vitaminer og mineraler, de har brug for.
 • Hvis du kan få fat i et stykke hjorte gevir, kan du også fastgøre dette til et træ. Stykket med gevir, vil så blive spist i små bidder af egernene, da det er en fantastisk kalciumkilde for dem. Der er ikke mange der tror på dette, men det er sandt!
 • Sørg for at alle foderstationer til egernene er rene! Det sidste du ønsker er, at de får alle mulige sygdomme fra dine foderstationer. Til at rengøre dem, kan der bruges samme midler, som der bruges til at rengøre foderbrætter til fugle.
 • Fodre dem hele året rundt. Foråret og starten af sommeren er faktisk det tidspunkt på året, hvor der mindst tilgængelig naturlig føde for egernene. Så lad være med kun at fodre dem om vinteren.

egern_spiser_noedder

Hvad du ikke skal gøre:

 • Lokke dem over en trafikeret vej for at komme hen til dine foderstationer. Dette er stort problem i dag. Det er bedre, at du lader dem passe sig selv, end du øger deres chancer for at blive kørt ned på en vej.
 • Kun fodre dem jordnødder. Hvis de kun spiser jordnødder, kan egern udvikle en mangel på kalcium. (Du kan se i tippet ovenover, hvordan du kan give dem mere kalcium i deres kost).

Nyd egernene folkens. De er sjove at observere, og du er især heldig, hvis du har egern i din have, du kan observere.

ung_egern

Sommerfodring af fugle

 

Sommersæsonen er en udbytterig sæson for fodring af fugle og andre vilde dyr. Det kan være en fordel at have en passende ’fuglebuffet’ i baghaven, og disse fodringstip vil hjælpe dig med at tiltrække en varieret flok fjerklædte venner. Ved at få en forståelse for fuglenes behov om sommeren, samt hvordan disse behov kan indfris, kan havens fugleentusiaster sikre sig, at alle de tilkomne fugle har adgang til god og næringsrig føde.

eureka_feeder_redekasse

Bør jeg fodre fugle om sommeren?

En vedholdende fuglefodringsmyte er, at fodring af fugle over sommeren vil medføre, at fuglene bliver afhængige af almisser og dovne ved søgning af naturlige fødekilder. Denne myte er falsk – studier har vist, at vilde fugle typisk ikke modtager mere end 25 % af deres daglige fødeindtag fra foderautomater og lignende, og for mange havefugle er dette tal endnu lavere. Rent faktisk er sommersæsonen en ideel periode at fodre fugle i fordi:

 • De lange dag giver fuglekiggere mere tid til at observere foderstandende og foderautomaterne samt iagttage mange forskellige sultne besøgende.
 • Fugle bærer deres parrings- og ynglefjerdragter i løbet af sommermånederne, hvilket gør identifikation af fuglene lettere og mere fornøjeligt at iagttage de klare farver og tydelige mærkninger.
 • Fuglene er ved at opfostre unger, hvilket giver fuglekiggere muligheden for at følge nyudklækkede ungers modning efterhånden som de også lærer at benytte sig af foderstandene.
 • Der er en større variation af fugle i de nordlige områder gennem sommermånederne, og folk der udelukkende fodrer fugle i løbet af vinteren vil gå glip af mange fantastiske arter.  Imidlertid kan vedholdende fugleentusiaster have fornøjelsen af et stort udvalg af fugle ved at sørge for, at deres foderstande og -automater altid har næringsfyldte lækkerier.

bempton_foderhus_staer

Det bedste fuglefoder i sommeren

At tilbyde en stor variation af næringsholdigt føde er den bedste måde at tiltrække fugle i hvilken som helst sæson. I løbet af sommermånederne vil mange fugle også spise frugter og insekter som tilføjelse til de populære frø. Ved at tilbyde flere valgmuligheder vil flere arter blive trukket til haven.

I starten kan det virke som om, at færre fugle vil besøge foderstandene i tidlig til midt sommer, hvilket gør, at sæsonen virker mindre attraktiv for fuglefodring. I løbet af tidlig sommer er mange fugle dog ved at bygge rede og er derfor naturligt mere hemmelighedsfulde, og mens deres unger ikke er ret gamle vil disse fugle kun kort gøre brug af foderstandende. Herudover er sommer den tid på året, hvor mange naturlige fødekilder – heriblandt frugter, insekter, frø mm. – er lettilgængelige og i større mængder, hvilket kan mindske fuglenes brug af foderstande.

De bedste typer foder man kan tilbyde over sommeren inkluderer:

  • Frø: alle typer fuglefrø er passende i sommertiden, men solsikkefrø, -kerner eller -chips er de mest udbredte og passer til et stort udvalg af fuglearter. Nyjerfrø, også kendte som Nigerfrø, vil også tiltrække finker, hvor blandede frø vil tilbyde føde til mange arter af sangfugle.
  • Frugt: mange sangfugle spiser frugt. Æblestykker, bananskiver og appelsinhalve vil tiltrække trupialer – som dog sjældent træffes i Danmark – kattedrosler, sjaggere, bogfinker og jernspurve. Disse fodertyper kan tilbydes på en foderplatform eller fyldes i et gitterbur til fuglefodring, som så nemt kan hænges op.
  • Gelé: Ligesom frugt er gelé en sød fornøjelse for mange fugle. Både æble- og vindruegelé kan bruges til at tiltrække spætter, rødhalse og kattedrosler. Små portioner af gelé er at foretrække, da det er den bedste måde at sikre, at geléen holder sig frisk og ikke mugner i varmen, før fuglene får spist det hele.
  • Melorme: insektspisende fugle vil sætte pris på melorme i foderautomat, specielt når de skal fodre sultne fugleunger med en stor mængde insekter dagligt. Melorme er specielt attraktive for skovsangere, gærdesmuttere, stære, jernspurve og rødhalse. Tørrede melorme kan med fordel også tilføjes til frøblandinger, som mange forskellige typer fugle så får glæde af.
  • Jordnødder: afskallede eller hele jordnødder er populære hos mange typer af mejser, musvitter, grønirisker, kærnebidere, dompapper, spætmejser og bogfinker. Nødderne kan tilbydes i foderstande, små tallerkner eller specielle jordnøddefoderstande. Små stykker jordnød kan også tilføjes til frøblandinger. Undgå krydrede eller overtrukne nødder, der er risikable for vilde fugle.
  • Fedt: det kan virke forkert at tilbyde fedt i løbet af sommerens varme, men ikke-smeltende fedtblandinger (eller blandinger med mindre fedt) vil tiltrække spætter, skovskader, rødhalse, stære og jernspurve. De er en god kilde til energi på varme, travle summerdage, hvor fuglene skal tage sig af sultne unger. Fedtet kan også være smuldret, opskåret eller revet, så det kan tilbydes i små portioner.

Hvor en stor variation af fodertyper vil tiltrække flere fugle, skal fugleentusiaster passe på med ikke at tilbyde mindre næringsrige fodertyper i løbet af sommeren, specielt da fuglene skal se efter deres unger og finde føde til dem. Køkkenrester er for eksempel ikke passende som fuglefoder over sommeren. Hvor mindre mængder af brød, kogt ris og andre rester ikke vil gøre skade på voksne fugle, såfremt det kun tilbydes sjældent, vil disse typer føde ikke yde nogen næring til fugleunger og unge fugle. Undgå at tilbyde denne form for ”fugle fastfood” i løbet af de måneder, hvor unge fugle har mest behov for en sund diæt, for at de kan udvikle sig til stærke, modne voksne. Andre fodertyper man bør undgå at give fuglene i de varmeste sommermåneder inkluderer:

Foder man IKKE skal tilbyde fugle i sommeren

 • Jordnøddesmør vil smelte hurtigt og kan skade fuglenes fjerdragter, hvis det sætter sig på deres fjer. Jordnøddesmør kan også hurtigt blive harskt på varme dage.
 • Bløde fedtblandinger kan ikke holde i sommervarmen og vil i stedet smelte eller blive dårligt hurtigt, få mug eller huse bakterier. Alle disse udfald kan være skadeligt for fuglene, så sørg for at vælge en korrekt fedtblanding i sommeren.

Problemer med fodring af fugle i sommeren   

Hvor sommer kan være en fantastisk sæson for fuglefodring, kan den også være problematisk. Andre dyr såsom rotter, mus og hjorte kan benytte sig af foderstandene for at få et nemt måltid, og uhensigtsmæssige fodertyper kan hurtigt gå til i sommerens varme og fugt. For at modarbejde disse problemer:

 • Check at hver foderstand og foderautomat fungerer korrekt og ikke har nogle løse åbningstildækninger eller ødelagte hængsler, da disse brister giver skadedyr nemmere adgang. 
 • Fyld kun nok foder i til at fodre fugle i 1-2 dage 
 • Overvej om foderstandene om nødvendigt skal sættes i en garage eller et skur natten over for at hindre andre dyr adgang. 
 • Hvis uvelkomne besøgende alligevel bliver et problem, kan det være bedst helt af fjerne foderstandene for et par dage. Fuglene vil finde andre fødekilder i mellemtiden, og skadedyr vil søge føde i andre områder. Hernæst kan foderstandene stilles frem igen, og fuglene vil hurtigt vende tilbage.
 • Check regelmæssigt frø for mug, klumper eller andre tegn på fordærv og hold foderstandene og -automaterne rene for at undgå, at sygdomme og parasitter spredes til andre fugle eller mennesker.

Tips til fodring af fugle i sommeren

For at gøre fodring af fugle over sommeren endnu mere fornøjelig for både dig og fuglene:

 • Stil og hæng foderstande og -automater i skygge for at minimere mængden af frø, der går til i varmen, og for at holde fuglene afkølede. Det vil også opfordre fuglene til at spise længere tid og vende tilbage med jævnere mellemrum.
 • Vælg foderautomater der er åbne eller har trådnet, som hurtigt tørrer, hvis frøene bliver fugtige. Brug hertil skærme eller overdækninger for at forhindre frøene i at bliver gennemblødte, når der er meget nedbør.
 • Mindsk mængden af hirse eller majs for at tiltrække en større variation af fugle i stedet for kun at tiltrække spurve og stære.
 • Hold katte inden døre og gør en indsats for at afskrække vilde katte fra din have for at beskytte fugle, der æder ved grundniveau, samt sårbare fugle, der kun lige er fløjet fra reden.
 • Beskyt fugle mod at flyve ind i vinduer og andre glaspartier ved at placere foderstandene korrekt og bruge reflekterende teknikker, der gør vinduer mere synlige (eksempelvis et klistermærke med skyggen af en rovfugl).
 • Opstil et fuglebad eller giv adgang til en anden vandkilde. Dette vil ikke kun tiltrække spisende fugle men også fuglearter, der har behov for vand og ellers ikke vil besøge foderstandene ofte.

fuglebad

Sommer er en dejlig tid at fodre fugle, og med de rigtige teknikker og viden om foder er det muligt at få fornøjelsen af et stort udvalg af smukke fuglearter i din egen have.