Hvordan kan man hjælpe fuglene i tørken?

Det er svært for fuglene at finde mad i tørken: regnormene er gået dybt ned i jorden og der er generelt ikke så meget at hente i naturen. Dansk ornitologisk Forening opfordrer derfor alle haveejer til at fordre fuglene denne sommer.

Shenstone_fuglebad

Men det kan også være meget svært for fuglene at finde vand, når det ikke har regnet i lang tid.  Lige som os mennesker skal fugle have vand både til at drikke men også til at bade, dvs. til at pleje deres fjerdragt. Stil gerne et fuglebad i haven og fyld badet med friskt vand hver dag.  Det er altid en god ide at lægge et par sten i fuglebadet for at gøre det nemmere for fuglene.

Der findes mange forskellige slags fuglebad,  og du kan sagtens finde et flot fuglebad der vil både gavne fuglene, men også pynte din have.

 

Fakta om pindsvin

pindsvin_111Pindsvin er hyppige gæster i de danske haver og naturområder, og de er hertil meget værdsatte som nyttedyr. Men vidste du, at et udskåret legetøj formet som et pindsvin blev fundet ved siden af et barns gravplads nær Stonehenge og er bestemt til at være 3000 år gammel? Og at der for pindsvineelskerne af alle aldre findes over 2,5 millioner – hvis ikke flere – videoer på YouTube, hvori pindsvin optræder? Hvis du er interesseret i at vide flere sjove fakta om pindsvin og få mere indsigt omkring de små, prikkende dyr, så læs videre her.

 1. Pindsvinet var på engelsk navngivet på baggrund af dets unikke fouragering, altså den metode hvorpå de skaffer føde. Pindsvin roder gennem hække i søgen efter insekter, orme, tusindben, fugleæg, snegle, mus og frøer, og samtidig udsender de små grynt og hvin – heraf kommer den engelske betegnelse ”hedgehog”, altså ”the hog of the hedge”. Det danske navn referer i højere grad til deres stikkende rygbeklædning.
 2. William Shakespeare refererede til pindsvin i sine to stykker ”Stormen” og ”En Midsommernats Drøm”, hvor han blandt andet omtalte dem som ’pindgrise’.
 3. Pindsvineunger kan refereres til som ’grislinger’ eller ’stiklinger’.
 4. I New Zealand forsøgte partiet ”McGillicuddy Serious Party” engang at få valgt et pindsvin ind i parlamentet. Forsøget fulgte en tidligere hændelse, hvor en ged blev valgt ved et lokalvalg.
 5. Der er 15 forskellige arter af pindsvin, og de findes vildt i både Europa, Asien og Afrika, men de er også blevet introduceret til nye steder såsom New Zealand.
 6. Det tidligste kendte medlem af pindsvinefamilien levede for omtrent 58 millioner år siden. Det mindste pindsvin nogensinde, også kendt under det latinske navn Silvacola acares, levede for omtrent 52 millioner år siden i en regnskov nær det nordiske British Columbia og var omkring 5 cm lang.
 7. Det moderne pindsvin måler omtrent 13 til 36 centimeter alt afhængig af arten.
 8. Pindsvin bruger deres pigge mere defensivt end angribende. Hvis de trues ruller pindsvin sig sammen i en kugle, så deres yderside ikke er sårbar og er dækket af pigge. De sover også i den sammenrullede stilling.
 9. I ’Alice i Eventyrland’ ansætter Hjerter Dronning levende pindsvin, så de kan agere objekter, at hun kan bruge efter fornøjelse. Blandt andet bruger hun dem som kroketkugler og hertil flamingoer som køller, men i fortællingen formår pindsvinene heldigvis at slippe væk til takke for brug af deres pigge.
 10. Ligesom pungrotter er pindsvin delvis immune over for slangegift, hvilket skyldes et naturligt antigen i deres blod. De vil dog ikke kunne yde tilstrækkelig modstand over for giften fra en mere dødbringende slange.
 11. Pindsvin tager del i en mærkelig opførsel, når de støder på et nyt objekt eller ny føde. De slikker på det indtil en spytblanding formes, og hernæst salver de sig i spyttet på deres hud og ryg. Man ved endnu ikke, hvad årsagen til opførslen er, men én mulighed er, at de bruger aromaerne fra andre objekter og mad til at dække deres egne duftspor og skjule sig fra rovdyr.
 12. Pindsvin er enspændere, og de finder generelt kun partnere, når det er parringstid. Mødrene smider også allerede ungerne ud af reden efter 4 til 7 uger, så de skal hurtigt stå på egne ben og klare sig selv.
 13. I 2006 lancerede fastfood-kæden McDonalds et nyt design af McFlurry-beholdere, som var pindsvinevenlige. Det viste sig, at pindsvin konstant sad fast med deres hoveder i kopperne, når de forsøgte at få resterne af isen, så det nye design skulle forhindre sådanne uheld.
 14. I 1981 udgav en chipsfabrikant i London en række varianter af chips, der så at sige var med ’pindsvinesmag’. Dette var dog bare et ordspil, og det viste sig heldigvis for pindsvin verden over, at kartoffelchipsne ikke var smagt til med pindsvin.

spike_foder_til_pindsvin