Sommerfodring af fugle

Sommersæsonen er en udbytterig sæson for fodring af fugle og andre vilde dyr. Det kan være en fordel at have en passende ’fuglebuffet’ i baghaven, og disse fodringstip vil hjælpe dig med at tiltrække en varieret flok fjerklædte venner. Ved at få en forståelse for fuglenes behov om sommeren, samt hvordan disse behov kan indfris, kan havens fugleentusiaster sikre sig, at alle de tilkomne fugle har adgang til god og næringsrig føde.

Bør jeg fodre fugle om sommeren?

En vedholdende fuglefodringsmyte er, at fodring af fugle over sommeren vil medføre, at fuglene bliver afhængige af almisser og dovne ved søgning af naturlige fødekilder. Denne myte er falsk – studier har vist, at vilde fugle typisk ikke modtager mere end 25 % af deres daglige fødeindtag fra foderautomater og lignende, og for mange havefugle er dette tal endnu lavere. Rent faktisk er sommersæsonen en ideel periode at fodre fugle i fordi:

 • De lange dag giver fuglekiggere mere tid til at observere foderstandende og foderautomaterne samt iagttage mange forskellige sultne besøgende.
 • Fugle bærer deres parrings- og ynglefjerdragter i løbet af sommermånederne, hvilket gør identifikation af fuglene lettere og mere fornøjeligt at iagttage de klare farver og tydelige mærkninger.
 • Fuglene er ved at opfostre unger, hvilket giver fuglekiggere muligheden for at følge nyudklækkede ungers modning efterhånden som de også lærer at benytte sig af foderstandene.
 • Der er en større variation af fugle i de nordlige områder gennem sommermånederne, og folk der udelukkende fodrer fugle i løbet af vinteren vil gå glip af mange fantastiske arter.  Imidlertid kan vedholdende fugleentusiaster have fornøjelsen af et stort udvalg af fugle ved at sørge for, at deres foderstande og -automater altid har næringsfyldte lækkerier.

Det bedste fuglefoder i sommeren

De bedste typer foder man kan tilbyde over sommeren inkluderer:

 • At tilbyde en stor variation af næringsholdigt føde er den bedste måde at tiltrække fugle i hvilken som helst sæson. I løbet af sommermånederne vil mange fugle også spise frugter og insekter som tilføjelse til de populære frø. Ved at tilbyde flere valgmuligheder vil flere arter blive trukket til haven.
 • I starten kan det virke som om, at færre fugle vil besøge foderstandene i tidlig til midt sommer, hvilket gør, at sæsonen virker mindre attraktiv for fuglefodring. I løbet af tidlig sommer er mange fugle dog ved at bygge rede og er derfor naturligt mere hemmelighedsfulde, og mens deres unger ikke er ret gamle vil disse fugle kun kort gøre brug af foderstandende. Herudover er sommer den tid på året, hvor mange naturlige fødekilder – heriblandt frugter, insekter, frø mm. – er lettilgængelige og i større mængder, hvilket kan mindske fuglenes brug af foderstande.
  • Frø: alle typer fuglefrø er passende i sommertiden, men solsikkefrø, -kerner eller -chips er de mest udbredte og passer til et stort udvalg af fuglearter. Nyjerfrø, også kendte som Nigerfrø, vil også tiltrække finker, hvor blandede frø vil tilbyde føde til mange arter af sangfugle.
  • Frugt: mange sangfugle spiser frugt. Æblestykker, bananskiver og appelsinhalve vil tiltrække trupialer – som dog sjældent træffes i Danmark – kattedrosler, sjaggere, bogfinker og jernspurve. Disse fodertyper kan tilbydes på en foderplatform eller fyldes i et gitterbur til fuglefodring, som så nemt kan hænges op.
  • Gelé: Ligesom frugt er gelé en sød fornøjelse for mange fugle. Både æble- og vindruegelé kan bruges til at tiltrække spætter, rødhalse og kattedrosler. Små portioner af gelé er at foretrække, da det er den bedste måde at sikre, at geléen holder sig frisk og ikke mugner i varmen, før fuglene får spist det hele.
  • Melorme: insektspisende fugle vil sætte pris på melorme i foderautomat, specielt når de skal fodre sultne fugleunger med en stor mængde insekter dagligt. Melorme er specielt attraktive for skovsangere, gærdesmuttere, stære, jernspurve og rødhalse. Tørrede melorme kan med fordel også tilføjes til frøblandinger, som mange forskellige typer fugle så får glæde af.
  • Jordnødder: afskallede eller hele jordnødder er populære hos mange typer af mejser, musvitter, grønirisker, kærnebidere, dompapper, spætmejser og bogfinker. Nødderne kan tilbydes i foderstande, små tallerkner eller specielle jordnøddefoderstande. Små stykker jordnød kan også tilføjes til frøblandinger. Undgå krydrede eller overtrukne nødder, der er risikable for vilde fugle.
  • Fedt: det kan virke forkert at tilbyde fedt i løbet af sommerens varme, men ikke-smeltende fedtblandinger (eller blandinger med mindre fedt) vil tiltrække spætter, skovskader, rødhalse, stære og jernspurve. De er en god kilde til energi på varme, travle summerdage, hvor fuglene skal tage sig af sultne unger. Fedtet kan også være smuldret, opskåret eller revet, så det kan tilbydes i små portioner.  Hvor en stor variation af fodertyper vil tiltrække flere fugle, skal fugleentusiaster passe på med ikke at tilbyde mindre næringsrige fodertyper i løbet af sommeren, specielt da fuglene skal se efter deres unger og finde føde til dem. Køkkenrester er for eksempel ikke passende som fuglefoder over sommeren. Hvor mindre mængder af brød, kogt ris og andre rester ikke vil gøre skade på voksne fugle, såfremt det kun tilbydes sjældent, vil disse typer føde ikke yde nogen næring til fugleunger og unge fugle. Undgå at tilbyde denne form for ”fugle fastfood” i løbet af de måneder, hvor unge fugle har mest behov for en sund diæt, for at de kan udvikle sig til stærke, modne voksne. Andre fodertyper man bør undgå at give fuglene i de varmeste sommermåneder inkluderer:

Foder man IKKE skal tilbyde fugle i sommeren

 • Jordnøddesmør vil smelte hurtigt og kan skade fuglenes fjerdragter, hvis det sætter sig på deres fjer. Jordnøddesmør kan også hurtigt blive harskt på varme dage.
 • Bløde fedtblandinger kan ikke holde i sommervarmen og vil i stedet smelte eller blive dårligt hurtigt, få mug eller huse bakterier. Alle disse udfald kan være skadeligt for fuglene, så sørg for at vælge en korrekt fedtblanding i sommeren.Problemer med fodring af fugle i sommeren   For at gøre fodring af fugle over sommeren endnu mere fornøjelig for både dig og fuglene…

Tips til fodring af fugle i sommeren

 • Hvis uvelkomne besøgende alligevel bliver et problem, kan det være bedst helt af fjerne foderstandene for et par dage. Fuglene vil finde andre fødekilder i mellemtiden, og skadedyr vil søge føde i andre områder. Hernæst kan foderstandene stilles frem igen, og fuglene vil hurtigt vende tilbage.
 • Check regelmæssigt frø for mug, klumper eller andre tegn på fordærv og hold foderstandene og -automaterne rene for at undgå, at sygdomme og parasitter spredes til andre fugle eller mennesker.
 • Hvor sommer kan være en fantastisk sæson for fuglefodring, kan den også være problematisk. Andre dyr såsom rotter, mus og hjorte kan benytte sig af foderstandene for at få et nemt måltid, og uhensigtsmæssige fodertyper kan hurtigt gå til i sommerens varme og fugt. For at modarbejde disse problemer check da at hver foderstand og foderautomat fungerer korrekt og ikke har nogle løse åbningstildækninger eller ødelagte hængsler, da disse brister giver skadedyr nemmere adgang. Fyld hertil kun nok foder i til at fodre fugle i 1-2 dage, og overvej om foderstandene om nødvendigt skal sættes i en garage eller et skur natten over for at hindre andre dyr adgang.
 • Stil og hæng foderstande og -automater i skygge for at minimere mængden af frø, der går til i varmen, og for at holde fuglene afkølede. Det vil også opfordre fuglene til at spise længere tid og vende tilbage med jævnere mellemrum.
 • Vælg foderautomater der er åbne eller har trådnet, som hurtigt tørrer, hvis frøene bliver fugtige. Brug hertil skærme eller overdækninger for at forhindre frøene i at bliver gennemblødte, når der er meget nedbør.
 • Mindsk mængden af hirse eller majs for at tiltrække en større variation af fugle i stedet for kun at tiltrække spurve og stære.
 • Hold katte inden døre og gør en indsats for at afskrække vilde katte fra din have for at beskytte fugle, der æder ved grundniveau, samt sårbare fugle, der kun lige er fløjet fra reden.
 • Beskyt fugle mod at flyve ind i vinduer og andre glaspartier ved at placere foderstandene korrekt og bruge reflekterende teknikker, der gør vinduer mere synlige (eksempelvis et klistermærke med skyggen af en rovfugl).
 • Opstil et fuglebad eller giv adgang til en anden vandkilde. Dette vil ikke kun tiltrække spisende fugle men også fuglearter, der har behov for vand og ellers ikke vil besøge foderstandene ofte.

Sommer er en dejlig tid at fodre fugle, og med de rigtige teknikker og viden om foder er det muligt at få fornøjelsen af et stort udvalg af smukke fuglearter i din egen have.

En lille sød gave

Jeg bliver ofte spurt om hvad jeg vil anbefale som en lille gave til en veninde , søster eller tante. Der er flere ting i min butik som jeg meget godt kan lide, og der er også nogle som man kan give til både folk med en stor have, en lille terrasse eller bare en altan, fx Tekop med underkop feeder , som er en perfekt gaveide til alle fugleelskere.

fugle_foder_sted_tekop_med_underkop

Denne lille feeder har størrelse på  14 x 14 x 10 cm. Den er lavet af keramik, er meget dekorativ og kommer med en medfølgende kæde, så den nemt kan hænges op.

Når det kommer til forskellige muligheder for at fodre fugle, der kommer og besøger din have, er det svært at finde en mere dekorativ metode til at fodre havens fugle end denne omvendte tekop med sin underkop på toppen. En af grundene til dette er koppens flotte design med påmalede blomster, der får tekoppen til at ligne en kop fra et fint te selskab. Men udover at være en flot tilføjelse til enhver have, hjælper den også fuglene med at kunne finde nok næring, så de kan overleve vinterens kolde måneder, samt i perioderne, hvor fuglene også skal finde føde til deres unger udover over bare til dem selv.

Tekop med underkop fås i 4 forskellige farvekombinationer.

te_kop_haengende_fuglefodersted

Tekoppen og underkoppen er begge lavet af keramik. Underkoppen er vendt sådan, at den kan bruges til at blive fyldt med fuglefrø, jordnødder (ikke saltet), melorme eller andre korn. Så fuglene kan lande på kanten af underkoppen og få sig en hurtig snack. I bunden af tekoppen er der også en gemt krog, som der kan bruges til at hænge fedtkugler i, så fedtkuglen vil hænge lige under tekoppens åbning.

Tekoppen kommer med en medfølgende kæde med en krog i enden. Denne er beregnet til at blive sat fast i toppen af underkoppen, så både underkop og tekop nemt kan hænges op på en gren eller op i en krog f.eks. under udhænget på et tag. Vær dog sikker på, at du hænger den så højt, at rovdyr på jorden ikke har nogen mulighed for at nå fuglene.

haengende_fuglefoder_sted_te_kop

Hvorfor fejler nogle flagermuskasser?

Vil du have flagermus at flyve i din have? Eller vil du bare undgå at flagermus bosætter sig på loftet af dit hus? Det er meget gerne nu i marts måned at flagermuskasser skal sættes op.

Men på trods af, at der opsættes flagermuskasser, er der ikke altid garanti for, at flagermusene vil bruge dem. Generelt er der tale om tre ting, der står bag problematikken: ringe design, slet udformning eller uhensigtsmæssig placering.

cbb_chavenage_flagermuskasse_4
Flagermuskasse Chavenage
Almindelige design- og konstruktionsproblemer ved flagermuskasser

Nogle design- og konstruktionsproblemer er ved flagermuskassen fra begyndelsen: enten er kassen for lille, åbningen for stor eller vigtige dele såsom en landingsplatform er udeladt. Men udover disse faktorer er det vigtigt at notere sig, hvad flagermusene ellers foretrækker, således at kassen giver dem de bedste forhold og forudsætninger

 • Ét eller to kasserum: flagermus foretrækker større strukturer, der tilbyder en vid række af stabile temperaturer. Derfor er et flagermushus med ét enkelt rum eller max 2 rum en fordel.
 • Glatte indre anordninger: Nogle flagermushuse er fabrikerede på fabrikker, der insisterer på at have glatte overflader eller klipse screening fast til indersiden. Men flagermuskassen skal have ru overflader, således at flagermusene kan holde sig fast, og da klipsene til at holde screeningen fast kan ruste når udsat for kondens og urin, er det ikke en holdbar løsning. Derudover er det essentielt, at landingsplatformen har nok riller, til når flagermusene skal lande.
 • Ubeskyttet tag: Tag uden gode varmeisolerende plader vil gør at flagermuskassen vil ikke kunne holde varme..
 • Kasser med sprækker: For meget uønsket ventilation og tab af varme gør kassen ubrugelig for flagermus.
 • Genbrugt materiale: Man skal være påpasselig med at benytte træ fra nedrevne eller kasserede strukturer, da disse kan indeholde restkoncentrationer fra pesticider.
CSVBB_flagermus_kasse_3
Flagermuskasse med dobbelt kammer
Almindelige placeringsproblemer

Uanset hvor godt en flagermuskasse er designet og udformet, vil den kun benyttes af flagermus, hvis den placeres korrekt. I kolde regioner er det vigtigt at undgå skyggefulde lokationer, men derudover er der andre ting at tage hensyn til ved opsætning:

 • Placeret i skygge: Dette er upraktisk, da flagermuskassen behøver minimum 7 timers sollys dagligt.
 • Påsat et træ: I kolde regioner vil flagermuskassen sjældent få tilstrækkeligt med sollys grundet træets skygge.
 • Langt fra permanent vandkilde: Tørre, regnfattige områder er mindre ønskede; dog vil flagermus drikke fra svømmepools, hvis de er i nærheden.
 • Placeret over overflade der reflekterer lys: En skinnende, reflekterende overflade kan være til gene for flagermusene.
 • Placeret tæt ved afbrændingssted, bålsted eller luftafløb: For stærk røg eller vind vil forstyrre og genere flagermusene
 • Opsat hvor hærværk er sandsynligt: Hvis nogen vandaliserer kassen, forsøger at ryste flagermusene ud om dagen eller andet, der er til stor gene for dem, vil de forlade flagermuskassen.
 • Placeret meget oplyst: Undgå at montere kassen hvor skumrings- og daggryslys skinner lige ind i kassen.
 • Placeret ved siden af vej: Flagermusene vil være for sårbare over for trafik på deres tilbagevending ved daggry.
 • vincent_flagermuskasse
  Flagermuskasse Vincent

Vil du have liv – altså fugleliv på din altan?

Jeg får tit spørgsmål fra byboere om, hvordan de kan få fuglelivet til at ‘blomstre’ på altanen – IKKE DUER!

Det kan være svært, at tiltrække fuglene, når du bor i byen fordi, de mangler steder at gemme sig – der er jo åbent og utrygt.

Det, du kan gøre er – når julen er overstået – lad dit juletræ stå på altanen, og hæng evt. fedtkugler på det, og sørg for at dine altankasser er fyldt med vinterbeplantning evt. grangrene.

Det er ikke nemt, at have store fuglebrætter på den lille altan, men de findes også i udgaver, hvor du kan hænge dem på dine vinduer, se fx dette Vindue- og væg foderbræt

ecowf_vinduesfoderbraet_9

Når du har hængt det op, skal du naturligvis sørge for at fodre, så der altid er fyldt op (fuglene vænner sig hurtigt til det nye fodersted). Du kan dermed få besøg af et rigt fugleliv, og du har dem helt tæt på!

Du skal også huske, at gøre foderbrættet rent indimellem, fordi fuglene skider også, hvor de spiser, og det bliver ikke så hyggeligt at se på.

For at undgå, at duerne tager alt foderet, kan du hænge ‘egernsikre’ foderautomater op, som egentligt er beregnet til, at holde egernet fra foderet, men de små fugle som musvitter, blåmejser m.fl. kan smutte ind mellem tremmerne og tage for sig af retterne.

Husk også, at de små kræ har brug for vand, som de elsker at drikke og boltre sig i.

Jeg har en mor, som bor midt i byen på 1. sal, og hun er meget glad for fugle, men er ked af, at de forsvinder, når træerne i gården smider alle bladene, og alt bliver bart.

Derfor vil jeg helt sikkert give hende:  et foderhus til altan i julegave (den er så fin), men du må ikke fortælle hende det, så er det jo ikke nogen overraskelse, vel?