Hvordan du kan gøre din have mere pindsvinevenlig

Pindsvin i haven
Pindsvin i haven

Alle ved, at pindsvinet er en af de mest nuttede dyr, der kan besøge din have, men der ikke mange der ved, at pindsvinet også er enhver haveejers bedste ven. Dette skyldes, at pindsvin vil spise snegle og andre insekter der er skadelige for dine planter, så du ikke selv behøver at tage kampen op mod skadedyrene. Så hvis du har en have, er det i din bedste interesse at gøre din have så pindsvinevenlig som muligt, så du kan holde din have fri fra dræbersnegle, skovsnegle og lignede skadedyr, som der ellers ville ødelægge dine planter. Derudover kan du også være heldig, at få muligheden for at observere dette både spændende og smukke dyr på tæthold.

For at hjælpe dig i gang med at tiltrække flere pindsvin til din have, har vi herunder samlet nogle tips, som du kan bruge til gøre din have mere attraktiv for pindsvin.

En ung pindsvin
En ung pindsvin

Hold din have så vildt som muligt:

Pindsvin er mest tiltrukket af vilde haver, hvor der er andet end bare græs og fliser, så lad blade blive liggende og plant så mange bede med forskellige blomster og andre planter. Dette skyldes, at pindsvinet ikke føler sig tryg i områder, hvor den ikke har muligheder for at gemme sig imellem planterne. Derudover kan de visne blade, hække og andet haveaffald bruges af pindsvin til at bygge deres reder og skjulesteder, som de kan overnatte eller overvintre i.

En mere vild have vil også tiltrække regnorme, snegle, larver, bænkebidere, edderkopper, biller og andre insekter som pindsvinet primært lever af at spise. Så jo flere af disse insekter der er i din have, jo flere pindsvin vil også tiltrækkes til din have for at jagte dem.

Pindsvinehus hogitat
Pindsvinehus Hogitat

Opsæt pindsvinehuse:

Du kan købe mange forskellige specialbyggede pindsvinehuse, som der giver alt, hvad pindsvin har brug for i et skjulested. De fleste af disse pindsvinehuse vil endda give bedre beskyttelse mod rovdyr og fra vejret end de skjulesteder, som pindsvinet selv kan bygge i naturen. Så når at du opsætter disse pindsvinehuse, vil du også tiltrække flere pindsvin der enten leder efter et sted, hvor de kan sove om dagen eller et sted, hvor de kan gå i vinterhi. Hvis du regner med at et pindsvinehus skal bruges til overvintring, anbefaler vi, at du fylder pindsvinehuset med halm eller tørret græs som ekstra isolering mod kulden. På denne måde skal pindsvinet bruge mindre energi på at holde sig i live vinteren over.

pindsvinehus_hogilo
Pindsvinehus Hogilo

Fjern forhindringer fra haven:

En anden metode du kan gøre din have mere pindsvinevenlig er ved at fjerne ting, som der enten kan fange eller på anden måde gøre skade på et pindsvin i din have. Dette kunne f.eks. være ved at fjerne fuglenet der er tæt ved jorden, som pindsvinet kan blive fanget i, når den er på jagt om natten. Har du problemer med fugle i din have, og ønsker du ikke helt at fjerne fuglenettet, så kan du også nøjes med at hæve nettet ca. 30 cm fra jorden ved fastsætte nettet til pinde, stolper eller hegnspæle. Her vil pindsvinet stadig kunne bevæge sig frit under nettet.

Derudover er det en god ide at dække dybe huller og havedamme til, samt holde udendørs svømmepøle tildækket når de ikke er i brug, så pindsvinet ved et uheld ikke kan falde i dem. Dette er især gældende i marts og april måned, hvor pindsvinene vil vågne fra deres vinterhi. Her kan de nemlig være forvirret og konfuse, fordi de er dehydreret efter deres lange dvale.

Spike's pindsvinefoder
Spike’s pindsvinefoder

Udsæt foder og rent drikkevand til dem:

Ved at du udsætter ekstra foder i din have, som pindsvin om aftenen kan komme og spise af, hjælper også med at tiltrække flere pindsvin til din have. Det er især i foråret og i efteråret, hvor det ekstra foder hjælper pindsvinene mest. Når pindsvinene vågner fra deres vinterhi i omkring midten af marts, vil de have opbrugt nærmest alle deres fedt depoter, som de havde opbygget inden vinteren. Så de skal hurtigt finde føde for at overleve. Desværre kan den mængde af naturligt tilgængelig føde for pindsvin variere meget, og der er derfor ikke altid nok føde at finde i naturen. Her hjælper det ekstra foder med at holde pindsvinene i live indtil, at der bliver nok snegle og andre insekter igen, som de kan jage i naturen. Det samme sker i månederne optil november, hvor pindsvinene igen skal opbygge deres fedt depoter på ny, så de kan overleve en periode med vinterhi igen.

spike_semi_moist_pindsvinefoder
Spike’s semimøjst pindsvinefoder

Som foder kan der bruges pindsvinefoder specielt lavet til pindsvin, som der oftest kommer i form af tørfoder. Vi anbefaler ikke, at du sætter vådfoder ud til pindsvinene, for selvom de med glæde vil spise det, så får de dårlig mave af det. Hvis du ikke har pindsvinefoder, kan du også fodre pindsvin med tørfoder beregnet til kattekillinger. Husk kun at give pindsvinene en smule foder af gangen, ellers vil de miste lysten til at jagte alle skadedyrene i din have.

Vi anbefaler, at du også sætter en skål med rent vand tæt ved foderet året rundt, på denne måde kan pindsvinene kan få sig en tår rent vand, efter at de har spist, så de kan holde sig hydreret til resten af natten. Mange tror, at man skal give pindsvinene mælk, men dette er en myte. Faktisk er pindsvin laktoseintolerante og kan ikke tåle mælk fra køer, hvilket der kan give voksne pindsvin diarre, mens pindsvineunger i værste tilfælde kan dø af det. Så stil aldrig mælk ud til pindsvinene!

Brug ikke sneglegift i haven:

Du bør ikke bruge sneglegift i din have, da de fleste typer af sneglegift og så er giftig for pindsvin, som der har svært ved at se forskel på giftpillerne og foder. I stedet kan du bruge sneglegift der specifikt ikke er giftig for pindsvin. Alternativt kan du også bruge naturlige metoder til at beskytte dine planter som f.eks. at sprede knuste æggeskaller eller overskuden kaffegrums på jorden omkring de planter, som du ønsker at beskytte mod snegle.

Ting der er gode at vide inden køb af redekasser til havefugle

NKB2_bysvalerede_2
Svalerede

Det er i dag muligt at købe så mange forskellige redekasser med så mange forskellige designs, at det kan virke uoverskueligt at finde ud af, hvad man skal kigge efter i en god redekasse, og hvad man skal holde sig fra. Det er nemlig ikke alle redekasser der giver gode redesteder for havefugle. Vi har derfor herunder samlet nogle af de vigtigste punkter at holde øje med, når du handler efter ny redekasse.

NK14_fuglepotte
Fuglepotte til blåmejser og spurve
 • Vælg kun redekasser der er lavet af isolerende materialer såsom træ eller specielle vandtætte materialer som f.eks. træbeton. Hvis en redekasse ikke er særligt godt isolereret, vil den ikke give reder eller fugle beskyttelse mod vejret, hvis det skulle blive frostgrader, mens fuglene stadig ruger på deres æg. Vi anbefaler ikke man bruger redekasser med vægge der er tyndere 15mm.
N7_redekasse_til_mejse_2
Stammekasse til mejser
 • Dog er det også vigtigt, at væggene ikke lavet af for kompakte materialer såsom metal eller keramik. Da redekassen så kan blive for isolerende, hvilket der over en varm sommer, kan være værre end en tyndt isoleret redekasse.
 • Kig efter en redekasse med et indgangshul med en diameter på 32mm. Da dette er den ideelle diameter for langt de fleste havefugle der bygger reder. Dette er især fuglearter som f.eks. spurve og mejser. Du kan også vælge en redekasse med et indgangshul med en diameter på 28mm. Hvis du gerne vil begrænse redekassen til at blive brugt af blåmejser.
 • Redekassen bør ikke være for lille indvendigt, da et for lille rede areal kan medføre, at fuglene lægger mindre æg, fordi de ikke har pladsen til at passe flere fugleunger. Det indvendige areal bør som minimum være 130cm2.
 • Landepinde er ikke nødvendige på redekasser, og kan faktisk gøre mere skade end godt, da de kan gøre det nemmere for egern, mår eller ildere at få adgang til fuglenes æg eller fugleunger. Fuglene bruger normalt indgangshullet til at lande på

  FB283_kaffekande_fuglehus
  Fuglehus ‘Kaffekande’
 • En god redekasse giver mennesker nem adgang til redekassens indre, så fugleinteresserede kan observere udviklingen af reden, og så det er nemt at rengøre redekassen for den tomme rede, når redesæsonen er ovre i slutningen af efteråret.
 • Vælg ikke en redekasse, hvor der er bygget et fuglefoderhus ind i, fordi fugle er normalt meget territorielle med deres redested. Det kan derfor kan skabe konflikter, hvis der bliver lokket andre fugle til redekassen på grund af, at den indeholder foder.

  new_england_redekasse_8
  Redekasse ‘New England’
 • Overvej at købe en redekasse med en metalring omkring indgangshullet, så redekassen er beskyttet mod spætte- og egernangreb, som der ofte starter med, at de enten hakker eller gnaver indgangen større. Så de på denne måde kan de få adgang til redekassens indre, så de kan dræbe fugleungerne indeni og overtage redekassen for dem selv. Metalringen gør det umuligt for dem at gøre indgangen større i første omgang.

  NKX_spaette_redekasse_2
  Redekasse til spætte, Esschert design

Hvordan kan man bedst placere foderhuse / foderautomater?

Spørgsmål:

Jeg er fornyeligt blevet interesseret i at tiltrække fugle til min have. Jeg har købt en nøddeautomat og en halv kokosnødsskal fyldt med fuglefoder, samt et fuglebad.

Nøddeautomaten er blevet meget populær hos fuglene, og jeg har allerede set et stort antal af forskellige fuglearter bruge den. Men samtidigt er der næsten ikke nogle fugle der benytter sig af kokosskallen, og jeg er ikke sikker på, hvorfor dette sker. Jeg har undret mig om, det kunne være fordi, at den er mindre synlig end nøddeautomaten der har en meget lysegrøn top, eller det bare er fordi de ikke kan lide foderet i kokosskallen?

Derudover har jeg også bestilt fedtkugler hjem, men jeg er lidt usikker, hvor jeg skal placere disse. Er det bedst, hvis jeg placerer dem tæt ved nøddeautomaten, så alle er samlet i sted i haven? Eller er det bedst hvis jeg spreder dem mere ud i haven?

Fuglebadet bliver heller ikke brugt særligt meget, jeg har indtil nu kun set en enkelt due bruge fuglebadet. Lige nu står den ved siden af mit skur, men overvejer at flytte den ud, hvor den er mere synlig.

Jeg vil være meget taknemlig for nogle forslag til, hvordan jeg kan tiltrække flere fugle til min have.

0610_halv_kokosnoed_2

Svar:

Der kan flere grunde til, at nogle foderhuse/foderautomater bliver brugt mere end andre. Med hensyn til kokosskallen fyldt med fuglefoder, har vi også haft varierende succes med disse alt efter, hvilket foder producenten vælger at bruge til at fylde dem med. Mange gange vil de helt billige versioner kun af have få ”gode frø” som fuglene faktisk gider at spise, mens resten virker som fylder. Dette betyder, at når de frø, som fuglene gerne vil have er væk, så er der stor chance for, at antallet af besøgende fugle vil gå betydeligt ned. I vores erfaring er det fuglefoder som indeholder mange solsikkefrø, tidselolie, bulmeurtfrø og peanuts der er mest attraktive for havefugle. Derudover er det vigtigt, at foderet der bliver brugt i foderautomater er frisk, hvis foderet først er blevet vådt af f.eks. regn, så vil foderet begynde at mugne, hvilket der også vil holde fugle væk. Det er derfor også vigtigt, at man rengør og skifter foder i sine foderautomater efter perioder med meget regn.

Placeringen af dine foderautomater har også en stor indflydelse på, hvor mange fugle der vil benytte sig af den. Nogle af de vigtigste punkter til at give en god placering af foderautomater, kan ses herunder.

fuglebad_roedhals

 • Naturligt fodringsområde: Den bedste placering for en foderautomat er en placering, hvor man simulerer fuglens naturlige fodringspræferencer. Fedtkugler beregnet til at fodrer spætter vil f.eks. være mest effektive, hvis de placeres tæt ved en træstamme. Derimod vil foderautomater rettet mod fugle der lever af at finde føde på jorden være mest tiltrækkende, hvis de placeres i åbne og flade områder.
 • Synlighed: Fuglene er nødt at kunne se en foderautomat, før de vil begynde at bruge den. Ved at placere foderautomaterne i åbne og solrige områder, vil det hjælpe med at gøre dem mere synlige for fugle der flyver forbi din have.
 • Støj: Foderautomater der er placeret stille områder, vil oftest tiltrække flere fugle, end dem der er placeret nær legepladser, garagedøre, vindspil eller terrasser, hvor der er meget støj.
 • Sikkerhed: Fugle vil ikke spise ved foderautomater der placeret i områder der ikke er sikre. Det kan være en fordel at placerer foderautomater 3-4 meter fra buske og træer, så fuglene har et sikkert sted at flyve hen, hvis der skulle komme et rovdyr forbi. Derudover er det vigtigt, at den placeres 1,5-2 meter over jorden, så rovdyr på jorden ikke kan hoppe op til foderautomaten.
 • Placering af flere foderautomater: Mange fugle er meget territoriale med deres fodringsområder, så hvis der er for mange fugle i et område, kan det holde andre fugle væk. Det er derfor en fordel at sprede flere foderautomater ud i din have, da fuglene på denne måde også bliver spredt ud i et større område. Vi anbefaler også, at du ikke placere foderautomater i områder, hvor du allerede har opsat redekasser, da fugle kan blive aggressive på andre fugle der kommer for tæt på deres redested.

 

mejsekugle_automat 

Det er vigtigt at huske, at fugle er meget forsigtige med at udforske nye fodringsområder. Det kan tage optil til et par måneder, før fugle vil besøge en ny foderautomat, så bliv ikke afskrækket af, at fugle ikke besøger den de første dage efter, at den er sat op. Hold den i stedet fyldt med frø og skift foderet, hvis foderet skulle begynde med at mugne.

Hvordan kan man hjælpe fuglene i tørken?

Det er svært for fuglene at finde mad i tørken: regnormene er gået dybt ned i jorden og der er generelt ikke så meget at hente i naturen. Dansk ornitologisk Forening opfordrer derfor alle haveejer til at fordre fuglene denne sommer.

Shenstone_fuglebad

Men det kan også være meget svært for fuglene at finde vand, når det ikke har regnet i lang tid.  Lige som os mennesker skal fugle have vand både til at drikke men også til at bade, dvs. til at pleje deres fjerdragt. Stil gerne et fuglebad i haven og fyld badet med friskt vand hver dag.  Det er altid en god ide at lægge et par sten i fuglebadet for at gøre det nemmere for fuglene.

Der findes mange forskellige slags fuglebad,  og du kan sagtens finde et flot fuglebad der vil både gavne fuglene, men også pynte din have.