Simon King, berømte britiske tv-vært og kameramand (kendt for mange dokumentarer om vilde dyr og natur, bl.a. Big Cat Diary) har designet denne redekurv til rødhals i samarbejde med Wildlife World.
Månedsarkiv: marts 2017
Tæt på fuglene
Vinduesfoderbræt er en nem måde at komme MEGET tæt på fuglene.
En lille sød gave
Jeg bliver ofte spurt om hvad jeg vil anbefale som en lille gave til en veninde , søster eller tante. Der er flere ting i min butik som jeg meget godt kan lide, og der er også nogle som man kan give til både folk med en stor have, en lille terrasse eller bare en altan, fx Tekop med underkop feeder , som er en perfekt gaveide til alle fugleelskere.
Denne lille feeder har størrelse på 14 x 14 x 10 cm. Den er lavet af keramik, er meget dekorativ og kommer med en medfølgende kæde, så den nemt kan hænges op.
Når det kommer til forskellige muligheder for at fodre fugle, der kommer og besøger din have, er det svært at finde en mere dekorativ metode til at fodre havens fugle end denne omvendte tekop med sin underkop på toppen. En af grundene til dette er koppens flotte design med påmalede blomster, der får tekoppen til at ligne en kop fra et fint te selskab. Men udover at være en flot tilføjelse til enhver have, hjælper den også fuglene med at kunne finde nok næring, så de kan overleve vinterens kolde måneder, samt i perioderne, hvor fuglene også skal finde føde til deres unger udover over bare til dem selv.
Tekop med underkop fås i 4 forskellige farvekombinationer.
Tekoppen og underkoppen er begge lavet af keramik. Underkoppen er vendt sådan, at den kan bruges til at blive fyldt med fuglefrø, jordnødder (ikke saltet), melorme eller andre korn. Så fuglene kan lande på kanten af underkoppen og få sig en hurtig snack. I bunden af tekoppen er der også en gemt krog, som der kan bruges til at hænge fedtkugler i, så fedtkuglen vil hænge lige under tekoppens åbning.
Tekoppen kommer med en medfølgende kæde med en krog i enden. Denne er beregnet til at blive sat fast i toppen af underkoppen, så både underkop og tekop nemt kan hænges op på en gren eller op i en krog f.eks. under udhænget på et tag. Vær dog sikker på, at du hænger den så højt, at rovdyr på jorden ikke har nogen mulighed for at nå fuglene.
Hvorfor fejler nogle flagermuskasser?
Vil du have flagermus at flyve i din have? Eller vil du bare undgå at flagermus bosætter sig på loftet af dit hus? Det er meget gerne nu i marts måned at flagermuskasser skal sættes op.
Men på trods af, at der opsættes flagermuskasser, er der ikke altid garanti for, at flagermusene vil bruge dem. Generelt er der tale om tre ting, der står bag problematikken: ringe design, slet udformning eller uhensigtsmæssig placering.
Almindelige design- og konstruktionsproblemer ved flagermuskasser
Nogle design- og konstruktionsproblemer er ved flagermuskassen fra begyndelsen: enten er kassen for lille, åbningen for stor eller vigtige dele såsom en landingsplatform er udeladt. Men udover disse faktorer er det vigtigt at notere sig, hvad flagermusene ellers foretrækker, således at kassen giver dem de bedste forhold og forudsætninger
- Ét eller to kasserum: flagermus foretrækker større strukturer, der tilbyder en vid række af stabile temperaturer. Derfor er et flagermushus med ét enkelt rum eller max 2 rum en fordel.
- Glatte indre anordninger: Nogle flagermushuse er fabrikerede på fabrikker, der insisterer på at have glatte overflader eller klipse screening fast til indersiden. Men flagermuskassen skal have ru overflader, således at flagermusene kan holde sig fast, og da klipsene til at holde screeningen fast kan ruste når udsat for kondens og urin, er det ikke en holdbar løsning. Derudover er det essentielt, at landingsplatformen har nok riller, til når flagermusene skal lande.
- Ubeskyttet tag: Tag uden gode varmeisolerende plader vil gør at flagermuskassen vil ikke kunne holde varme..
- Kasser med sprækker: For meget uønsket ventilation og tab af varme gør kassen ubrugelig for flagermus.
- Genbrugt materiale: Man skal være påpasselig med at benytte træ fra nedrevne eller kasserede strukturer, da disse kan indeholde restkoncentrationer fra pesticider.
Almindelige placeringsproblemer
Uanset hvor godt en flagermuskasse er designet og udformet, vil den kun benyttes af flagermus, hvis den placeres korrekt. I kolde regioner er det vigtigt at undgå skyggefulde lokationer, men derudover er der andre ting at tage hensyn til ved opsætning:
- Placeret i skygge: Dette er upraktisk, da flagermuskassen behøver minimum 7 timers sollys dagligt.
- Påsat et træ: I kolde regioner vil flagermuskassen sjældent få tilstrækkeligt med sollys grundet træets skygge.
- Langt fra permanent vandkilde: Tørre, regnfattige områder er mindre ønskede; dog vil flagermus drikke fra svømmepools, hvis de er i nærheden.
- Placeret over overflade der reflekterer lys: En skinnende, reflekterende overflade kan være til gene for flagermusene.
- Placeret tæt ved afbrændingssted, bålsted eller luftafløb: For stærk røg eller vind vil forstyrre og genere flagermusene
- Opsat hvor hærværk er sandsynligt: Hvis nogen vandaliserer kassen, forsøger at ryste flagermusene ud om dagen eller andet, der er til stor gene for dem, vil de forlade flagermuskassen.
- Placeret meget oplyst: Undgå at montere kassen hvor skumrings- og daggryslys skinner lige ind i kassen.
- Placeret ved siden af vej: Flagermusene vil være for sårbare over for trafik på deres tilbagevending ved daggry.